Tegeltotaal 2025 - nr. 1

beurs

De entree 
De entree
 

Verrassende kwaliteit en design bij Spanjaarden

Exposanten Cevisama
maken waar dat ze er zijn

De Cevisama 2025 gaat de geschiedenis in als het kantelpunt voor het voortbestaan van deze beurs. Wat van oorsprong een bruisend en omvangrijk evenement was met zes hallen ingeruimd voor de tegelwereld, sanitair en natuursteen, is nu een schim van toen. Slechts twee hallen bezetting, waarvan vooral de eerste hal deelname van belangrijke merken liet zien.

Door Matthijs Pronker en Renée de Haan

De aanwezige exposanten kregen wel meer aandacht dan ooit en verdienden dat zeker. Wat er stond was van hoog niveau, dus in die zin gold de te veel gebruikte frase: minder is meer. De Spaanse tegelwereld die vertegenwoordigd was getuigt van inzicht: dit willen de klanten, dit krijgen ze dus maar wel met onze eigen signatuur als bedrijf dat het net even anders maakt.


STN

Hal 1 was het speerpunt en dat begint met STN, die als een van de weinige standhouders de kunst vasthield van gasten ontvangen met hapjes en drankjes. Dat lijmmiddel werkte nog altijd optimaal. Het gebodene aan keramische voorstellen sloot er goed bij aan. De balans tussen levendig en rustig in afwerkingen en kleurstellingen blijkt hier een schot in de roos. Net als het nieuwe favoriete formaat 120 x 120 en de afgeleide 60 x 120 cm. De tinten in steeninspiraties, zoals de serie Charisma, worden licht gehouden en dat geldt ook voor de houtimitaties met ingelegde versies in de serie Kyndal.


Verzorgde presentatie Solid +
Verzorgde presentatie Solid +

UNDEFASA

Ribbels, strookjes en zachte bladerdecors zetten de toon bij Undefasa in de serie Artisan Clay. Hier wordt net als bij vele collega-producenten weer witte klei gebruikt voor de wandafwerkingen en het duurdere gres porcellanato voor de vloeren. Een belangrijke plek is ingeruimd voor het al eerder geïntroduceerde Solid + dat nu nog onder Undefasa valt, maar er wordt aan gewerkt om dat los te koppelen. Veel nieuwe series op basis van full body moeten architecten een solide tegel bieden. Voor hen zijn zeer verzorgde mappen samengesteld en heel veel losse tegeltjes. Terraviva is een nieuwkomer in vijf tinten met formaat 60 x 120 cm.

Nieuwe kleuren en structuren bij Terraviva van Undefesa
Nieuwe kleuren en structuren bij Terraviva van Undefesa

Ook hier een diepe groen en petrolblauw die als uni op de vloer een rustig geheel opleveren. Voor de wand hoort er een fijne ribbeltegel bij. De waaier aan mogelijkheden spreidt zich uit van zandkleurige natuurstenen tot diepzwarte lavasteen, waarbij de kleuren dus in de gehele tegel zijn opgenomen. Combineren kan ongeremd met vaste maten en gerectificeerde vloertegels.


APARICI

Voor de nieuwste technieken en gewaagde decors staat Aparici al decennia garant. De laatste jaren wordt geëxperimenteerd met glazuren in metallic en de resultaten daarvan worden alleen maar fraaier. De presentatie maakt er ongeveer schilderijen van met de maat 100 x 100 cm als favoriet. Illusion Brass op de vloer met zeer bijzonder mozaïek in ellipsjes. De serie Wands met fijne lijntjes doet Oosters aan. Dat geldt eveneens voor Mont Blanc in strookjes wit met groen of aubergine. De beschilderde badkuipen van Cecilia Garcia Calofre geven de tegels een nog hoger cachet.
Op het gebied van buitentegels komt deze producent met een grote verscheidenheid in levendige decors. Saaiheid lijkt hier taboe, terwijl alles wel aansluit bij de trends. Dus ribbels zijn in, dan maakt Aparici ze in kleur verlopend. Metallic in blauw, daar doen we een gouden sterretje bij. De Assos Cream Bricks hebben een verspringende zetwijze en voegen zich uitstekend met houtinterpretaties zoals die uit Whisper. Uiteraard ontbreken de marmers en natuurstenen platen niet.


Farah Lith toont Pro Design van Mykonos
Farah Lith toont Pro Design van Mykonos

MYKONOS

Mykonos greep de kans om een ruimere stand dan ooit tevoren in te richten en daarmee het hele gamma goed neer te zetten. Een waterbassin met quasi verweerde grijze tegels vormde het boegbeeld. De aandacht lag verder op de nieuwe houtstroken in 20 x 120 cm onder de titel Roble en een ruwe zandsteen met ingelegde stukken, kortweg Sand geheten. Ook hier de unitinten blauw en groen die onder de noemer Pro Design met een licht reliëf duidelijk bijval vonden van de klanten.


APAVISA

Het zusterbedrijf van Aparici, Apavisa, volgt in datzelfde spoor met opvallende mogelijkheden voor architecten. Travertinvarianten, de achterkant van de tegel als inspiratie met streepjes en vierkantjes in collectie Trazos, prachtig maar het kroonjuweel heet Yoku. Het oogt als een linnenstructuur met willekeurig geweven draden met een 3D reliëf. In beige, blauw en crème biedt dit serene elegantie. Dat geldt eveneens voor de serie Ethnic in cotto, antraciet, wit en blauwgroen. Het past uitstekend bij de vloeren van Erosion met een uiterlijk van aangetast natuursteen, in grijs en antraciet met half gepolijste afwerkingen.


Exotische opstelling met metallic van Ape
Exotische opstelling met metallic van Ape

APE

Het geijkte volgen is zeker niets voor Ape. Dit keer is de inslag enigszins klassiek met Bellagio als een geschilderde lambrisering keramisch vertaald. Een knap stukje werk, al lijken de kaders door de strakheid eerder geplastificeerd dan van hout. Met enige bijsturing kan dit wel degelijk succes krijgen in een gang of hal.

De kleuren zijn welover­wogen, zoals eigenlijk bij alle exposanten. Exotisch is de opstelling van een wastafelzuil met een vloer van cotto metallic en incerto’s in blauw, aangevuld door een matte versie die refereert aan kurk. Voor de grote slabs uit XLining was de keukenopstelling een waar lokaas. Het kookblok in mat marmer past als vanzelfsprekend bij de wandtegels in zachtgrijs en de vloer met een fantasie-terrazzo. De handzame samples eromheen geven een waaier aan keuzes weer.


Bijzondere afwerkingen in grijstinten van Ceragni
Bijzondere afwerkingen in grijstinten van Ceragni

CERAGNI

Ceragni gaat voor 3D handvorm in alweer groen en blauwtinten tegenover het grijs. De decors doen aan als gebatikte stof en de lichte houtlook op de vloer draagt deze wandafwerkingen naar de juiste keuze voor levendig en rustig. De terrazzovarianten in full body met 2 cm dikte leggen de weg open naar outdoor.


PERONDA

Het tintelt bij Peronda middels een vernieuwde aanpak met investeringen in technische mogelijkheden. Milieubewust produceren zoals het hoort gaat hand in hand met installaties waarmee grote dunne keramische platen vervaardigd kunnen worden.
De samenwerking met belangrijke glazuurleveranciers resulteerde in het uitproberen van nieuwe dingen.

Alle design in dunne slabs op blokken getoond bij Peronda
Alle design in dunne slabs op blokken getoond bij Peronda

Alle design in dunne slabs op blokken getoond bij PerondaDe fabriek is daarmee minder afhankelijk van levering door derden voor speciale producten. Gerrit-Jan Schreurs stapte daarom graag in als agent. Hij toont zich ingenomen met een nieuwe collectie zandsteen met nerven in het glazuur en een proces om in verschillende lagen een schaduwwerking te creëren. De daaruit ontstane collectie Haven wordt steeds mooier naarmate je er langer naar kijkt.
Nieuwkomer All-in One blijkt bestand tegen intensief gebruik met hoge antislip waarbij het oppervlak zacht blijft aanvoelen. Voorlopig komt deze in lichtgrijs en beige op de markt, maar bij succes zal dit zeker worden uitgebreid. Hier ook veel dunne slabs die op zuilen als een collage aan mogelijkheden worden geëtaleerd.


VIVES

Een trouwe exposant blijft Vives, dat bij elke aflevering van de Cevisama verrast met anders denken en doen. Dit keer staan Düo en Tándem als thema centraal in een geheel nieuw ontworpen stand. De namen zijn volgens de Spaanse spelling.

Combinatie van marmer en beton als Tandem bij Vives
Combinatie van marmer en beton als Tandem bij Vives

Met Düo zijn de rubberen nopjes met opzet ongelijk in een matte tegel geplaatst zodat er een authenticiteit aan ontleend kan worden als een projecttegel die al jaren bestaat. Met slipvastheid R10 en R11 blijkt het optimaal voor afwerking van natte ruimten en kleedkamers, aan vloer en wand.Tándem brengt twee series samen in een marmer- en betonlook. Veel formaten die goed aansluiten en ook hier is antislip gewaarborgd. De basistegel kent een golfje in het oppervlak dat vooral bij licht opvalt en de decors maken de kracht van ribbelstructuren op allerlei wijzen waar.
Bij Vives krijgt overigens ook de lambrisering een comeback in een keramische vertaling.


DECOCER

Decocer rijgt kettingen met 10 x 10 cm mozaïek in lange vingervormen en brengt met de serie Relix een rastertje dat herkend wordt als industrieel design. Het voegt zich uitstekend met een cottovariant. De zeshoek die nog altijd hoogtij viert in de keramische vertolkingen krijgt hier fijne glasstukjes mee op een gespikkelde basis. Hier krijgt ook de ijstint weer een kans in de collectie Stratos.


CERLAT

Te midden van de bekende merken speurt de bezoeker altijd naar een ontdekking. Dat waren er twee. Producent Cerlat komt als eerste met de lang verwachte imitatie van flagstones. De serie Tirol kent losse buitentegels in veel aardtinten en zeker mooier dan de oorspronkelijke stukken steen met gravel-aanzien in naoorlogse voortuinen. Marcel Oomen is de contactpersoon.


Night Fever bij Cevica
Night Fever bij Cevica

CEVICA

Bij het familiebedrijf Cevica is onder de noemer Night Fever een nieuwe koers ingezet: handvorm in dik glazuur wordt een woonelement. Daartoe zijn strips ontwikkeld die in stroken bijzettafeltjes en zelfs lampenkappen een sprookjesachtig aanzien geven. Teruggrijpen op de jaren ’70 gebeurt hier met bricks in oranje, geel en bruin en afgeronde vierkanten als decor op de vloer. Retro in een nieuw jasje.


MONOPOLE

Het merk Monopole zag eveneens kans om de aandacht te trekken met een ruim assortiment in handvorm tegels tegenover subtiele witte en zwarte marmers die op allerlei wijzen kunnen worden gelardeerd met ingelegde patronen.


PURE CERAMICS

Een verrassing biedt Pure Ceramics. De voorbijganger stopt direct: dit is anders, dieper in structuur en dat blijkt te kloppen. Deze keramische platen zijn vervaardigd met een nieuwe digitale techniek waarbij verschillende machines ingezet worden voor een proces van het eigen design. De ene leest, de ander vormt de elementen, zoals stukjes ingelegd voor terrazzo, en de derde machine brengt het aan. De diepte van het resultaat is verbluffend. Het bedrijf werkt met Spaanse glazuurfabrikanten en technologie. De productie vindt in India plaats.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2025
pijltje Artikelen uit 2025 - nr. 1
pijltje Exposanten Cevisama maken waar dat ze er zijn
VAKBLAD voor de architect, verwerker en professionele handel
MENU < terug